Master Plan

The OIST Main Campus location for the Institute in Onna-son was decided in April 2003 for its subtropical forest-covered hillsides and commanding views of the western coast of the island. This idyllic location offers the ideal research environment for a world-class graduate university. From the main guiding concept of the project through the future plans for campus development, preserving the environment has remained a top priority of campus development.

Concept

An international team of architects comprising Kornberg Associates from the US, Nikken Sekkei, Japan’s largest design firm, and Kuniken from Okinawa was selected to plan and design the campus. The overall master plan placed the residential campus village and parking building on the lower part of the site adjacent to a small existing lake, with laboratories and central facilities higher up the site. The two areas are connected by a curving pedestrian tunnel, called the OIST Tunnel Gallery, and elevators rising through a vertical light shaft.

Illustration of the position and orientation of the Lab Zone and Village Zone in the context of the Main Campus.
The main campus comprises the Lab Zone, which includes the Center Building, and the Village Zone.
Click for larger image

n04-2-masterplan-310x393v2
The Lab Zone is entered through the OIST Tunnel Gallery.
Click for larger image

 

n05-1-tunnel-310x222
To enter the Center Building, you walk through a passage that crosses the pond and then through the OIST Tunnel Gallery.
Click for larger image

n05-2-shaft-151x222
At the end of the OIST Tunnel Gallery is an elevator that rises up through a vertical light shaft.
Click for larger image

 

Environmental Considerations

The site selected is steep and densely wooded, carved into a series of narrow ridges and deep ravines made by the heavy rainfall of the subtropical climate. The environmental impact assessment showed that the valleys and small streams they shelter constitute a valuable ecosystem with rare flora and fauna which should be preserved at all cost. Construction could therefore only take place on the ridges.

This condition, and the 30m vertical difference between the entrance to the site and the only practical location for the main campus higher up the hillside, provided a challenge to the architects. However, it also offered the opportunity to develop a university campus of unusual character which would fit naturally into the landform of the site.

Images of flora and fauna that were relocated.
The flora and fauna native to the site were carefully relocated to minimize the impact of construction.